Een lot kopen om te dromen of beleggen voor je dromen

Een lot kopen om te dromen of beleggen voor je dromen

Koop jij weleens een lot in de hoop enkele miljoenen binnen te slepen? Veel Nederlanders doen hetzelfde om hun dromen te kunnen vervullen. Maar wist je al dat de kans op de hoofdprijs bij een loterijtrekking maar 0,000024 procent (Volkskrant, 2018) is? Dan kun je je afvragen of het misschien slimmer is om te gaan beleggen. Ondanks dat beleggen ook risico’s kent en je een deel van je inleg kunt verliezen, werkt dat nét even anders. We leggen het uit.

Een lot kopen geeft maar even ‘plezier’

Als je een lot koopt, kun je vaak maar kort genieten van de kick die je kort voor de trekking ervaart. Maandelijks geven Nederlanders zo’n € 50 tot € 60 uit aan allerlei loterijen (Rozemuller, 2019), terwijl de kans dat je minimaal je eigen inleg terugkrijgt maar 12,2% is volgens de Volkskrant (2018). Zou je die € 50 elke maand laten beleggen en dat minimaal 15 à 20 jaar volhouden, dan verminder je het risico op verlies.

Goede en slechte jaren kunnen elkaar dan mogelijk min of meer compenseren. Als je beleggingsresultaten over een periode van 10 jaar bekijkt, dan blijken die resultaten in het algemeen gelijkmatiger te zijn omdat de goede jaren de slechte jaren (deels) kunnen compenseren. Hoe langer jouw beleggingshorizon is, dus hoe langer je het belegde geld niet nodig hebt, hoe kleiner het risico dat tegenvallende beleggingsresultaten ervoor kunnen zorgen dat je jouw financiële ambitie niet haalt.

Meedoen aan een loterij is gokken

Beleggen doe je voor de lange termijn. Als een beleggingsfonds een dagje in de min staat, raak je gelukkig niet meteen al je ingelegde geld kwijt. Ondanks dat de belegging die dag minder waard is geworden, kan een minnetje een dag later net zo goed weer een plusje worden. Terwijl het resultaat na de trekking van een loterij vaststaat. Je hebt dan geen invloed meer op het resultaat. Bij beleggen in de fondsen van Kendu is er geen trekking, want je kunt je beleggingen zo lang houden als je wilt.

Met beleggen werk je (écht) aan je dromen

Het plezier en de gezelligheid van meedoen aan een loterij zijn heel begrijpelijk. Toch is het goed om er ook even rationeel bij stil te staan. De kans dat je de hoofdprijs wint, is vaak erg klein. Wil je zelf werken aan het waarmaken van je droom? Bereken dan wat Kendu je kan opleveren en ontdek of je geld laten beleggen ook voor jou geschikt is.

Start vandaag met Kendu